Vergoeding stembureauleden

image_pdfimage_print

Zoals beschreven in het artikel ‘Vrijwilligers op stembureaus’, valt de ontvangen uurvergoeding van de vrijwilligers vaak niet onder de vrijwilligersregeling en dient de gemeente de bedragen op te nemen in de aangifte Uitbetaalde Bedragen Derden (UBD). De Belastingdienst zal dit bedrag meenemen in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting van de vrijwilliger als “resultaat uit overige werkzaamheden”. De vrijwilliger is over de ontvangen vergoeding dus inkomstenbelasting verschuldigd. Stembureauleden zijn zich hiervan vaak niet bewust en wij raden de gemeente aan hen hierover vóóraf te informeren.

Regelmatig kiezen stembureauleden ervoor hun vergoeding rechtstreeks te doneren aan een goed doel (zij ontvangen het geld niet eens op hun rekening, maar laten het bedrag direct overmaken aan het goede doel). Dit neemt niet weg dat het stembureau lid over het uitbetaalde bedrag inkomstenbelasting is verschuldigd. Mogelijk een behoorlijke domper als de donatie – door de nog verschuldigde belasting –  hoger blijkt uit te vallen, dan gewenst.

Wilt u de vrijwilligers op de stembureaus in uw gemeente goed op de hoogte brengen van dit gegeven? Speciaal hiervoor heeft EFK Belastingadviseurs een brief geschreven in begrijpelijke taal, waarin aan het stembureaulid wordt uitgelegd wat de gevolgen van de vergoeding zijn. Wilt u gebruik maken van de brief, dan bieden wij deze aan voor een geringe vergoeding van € 72 exclusief btw per gemeente.

Wenst uw organisatie de brief te ontvangen of hebt u vragen, neemt u dan gerust contact op met uw EFK-adviseur of centraal via 072-5350525 of stuur een e-mail naar info@efkbelastingadviseurs.nl.

Majda Nassih