
De Belastingdienst heeft op het gebied van de loonheffingen een nieuw key-risico benoemd: de bijstandsuitkeringen.
Voor de loonheffingen zijn door de Belastingdienst in het kader van Doorontwikkeling Horizontaal Toezicht en de bijhorende Tax Control Frameworks diverse key-risico’s benoemd. Dit zijn de risico’s welke publiekrechtelijke organisaties die in het bezit zijn van een convenant Horizontaal Toezicht, jaarlijks dienen te rapporteren aan de Belastingdienst. Onlangs heeft de Belastingdienst daar een nieuw key-risico aan toegevoegd, te weten de bijstandsuitkeringen. Hierdoor gaat de teller van key-risico’s van zeven naar acht.
De key-risico’s voor de loonheffingen zijn:
- Salarismutaties
- Aangifte loonheffingen
- Indiensttreding
- Uitdiensttreding
- Inhuur
- Werkkostenregeling
- Ter beschikking gestelde bedrijfsauto’s; en
- Bijstandsuitkeringen
De reden van het toevoegen van de achtste key-risico is dat de Belastingdienst veelal ziet dat gemeenten – die verantwoordelijk zijn voor de betaling van de bijstandsuitkeringen – de processen niet inzichtelijk hebben. De reden daarvoor is dat de bijstandsuitkeringen vaak worden verloond door het Sociaal Domein, in plaats van de salarisadministratie. Het Sociaal Domein werkt in de regel met een ander softwarepakket. Dit pakket is specifiek gericht op de uitbetaling van diverse uitkeringen. Het gevolg hiervan is dat de bijstandsuitkeringen niet worden meegenomen in beheersing- en controlemaatregelen (zoals het Tax Control Framework). Een verkeerde inrichting van het softwarepakket kan leiden tot een verkeerde inhouding en afdracht van de loonheffing. De Belastingdienst hecht daarom veel waarde aan de goede inrichting van beheersing- en controlemaatregelen voor het voorkomen van fouten ten aanzien van de bijstandsuitkering.
Het is raadzaam in kaart te brengen wat het huidige proces is en hiervoor adequate beheersing- en monitoringsmaatregelen in te richten. Kijk hierbij naar: wie is waarvoor verantwoordelijk en op welke wijze wordt het 4-ogenprincipe geborgd.
Heeft jouw organisatie een convenant Horizontaal Toezicht en hebben jullie vragen over de nieuwe of andere key-risico’s? Of wil jouw organisatie graag toewerken naar een convenant Horizontaal Toezicht en is zij op zoek naar handige tips? Neem dan contact op met uw EFK-adviseur of bel EFK Belastingadviseurs op 072-5350525. U kunt ook een e-mail sturen naar info@efkbelastingadviseurs.nl. Wij helpen graag!