De blaadjes vallen van de bomen, Sinterklaas is in het land en dat betekent dat de Kerstman binnenkort ook weer bij velen langs kan komen. Jaarlijks zien wij de kerstpakketten terugkomen in de administratie van publiekrechtelijke lichamen. In dit artikel staan wij stil bij de meest voorkomende loonheffingen en btw vragen over het verstrekken van kerstpakketten.
Is het kerstpakket loon?
Het klassieke kerstpakket waarbij de werknemer allerlei lekkers ontvangt en nog wat leuke snuisterijen, kwalificeert wel degelijk als loon. Loon is namelijk ‘al hetgeen uit dienstbetrekking of vroegere dienstbetrekking wordt genoten, daaronder mede begrepen hetgeen wordt vergoed of verstrekt in het kader van de dienstbetrekking’. Dat is een hele mond vol, maar het impliceert dat een werkgever iets geeft aan een werknemer, zoals een kerstpakket. De reden dat het kerstpakket wordt gegeven is uiteraard gelegen in het feit dat iemand werknemer is.
Met andere woorden: het kerstpakket vormt loon en daarover zal loonbelasting moeten worden betaald. In theorie kan de rekening worden neergelegd bij de werknemer. Dan wordt het kerstpakket zichtbaar op de salarisstrook (gebruteerd). De meeste werkgevers vinden dit onwenselijk en besluiten de kosten in aanmerking te nemen als eindheffingsloon onder de werkkostenregeling. Dat betekent dat de kerstpakketten worden gealloceerd aan de vrije ruimte. Bij het overschrijden van de vrije ruimte is 80%- eindheffing verschuldigd.
Voor de volledigheid merken wij op dat bovenstaande ook geldt voor cadeaubonnen of als een werknemer afziet van een kerstpakket en de gelden worden gestort aan een goed doel naar keuze.
Als het kerstpakket loon is, hoe dient dan te worden omgegaan met een kerstpakket voor een uitzendkracht?
Uitzendkrachten zijn in de regel geen werknemers van de publiekrechtelijke lichamen. Zij zijn werknemer bij het uitzendbureau. Het komt in de praktijk vaak voor dat ook uitzendkrachten een kerstpakket ontvangen vanuit het publiekrechtelijk lichaam als bedankje voor de inzet. Ook hier geldt dat het kerstpakket kwalificeert als loon. Het uitzendbureau is in dit geval verantwoordelijk voor de (inhouding en) afdracht van de loonheffingen. Het uitzendbureau heeft vervolgens de keuze dit loon mee te nemen in de loonstrook van de werknemer, of net als onder 1. aan te wijzen als eindheffingsloon.
De vraag die zich voordoet is: hoe weet het uitzendbureau dat zij het kerstpakket moeten aangeven? Het antwoord op de vraag is dat de inlenende organisatie – het publiekrechtelijk lichaam dus – dient door te geven aan het uitzendbureau. Dat impliceert dat wordt bijgehouden aan wie wat is verstrekt. Wordt dit niet bijgehouden, dan kan worden gebruikgemaakt van een andere eindheffingsmethodiek, namelijk van die voor loon aan derden. In dat geval kan de inlenende organisatie zelf de belasting betalen, ook al kwalificeren de uitzendkrachten niet als werknemers van de publiekrechtelijke organisatie.
De eindheffing bedraagt:
- 45% tot een bedrag van € 136
- 75% voor alles met een waarde boven de € 136
Het is wel handig het uitzendbureau op de hoogte te brengen dat gebruik is gemaakt van de eindheffingsmethodiek loon aan derden.
Als het kerstpakket loon is, hoe dient dan te worden omgegaan met een kerstpakket voor een zzp’er?
Als zzp’ers hetzelfde kerstpakket krijgen als werknemers en uitzendkrachten, dan is dit een alarmbel. Dit is een alarmbel, omdat de vraag opkomt of de zzp’er een échte zzp’er is of dat niet feitelijk sprake is van schijnzelfstandigheid.
De vraag is in eerste instantie in hoeverre de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig is en niet écht zij-aan-zij werkzaamheden verricht binnen het team (inbedding). Als sprake is van een échte zzp’er, dan is geen sprake van loon. In dat geval hoeft het kerstpakket niet te worden verloond of te worden gealloceerd aan de vrije ruimte.
Meer weten over schijnzelfstandigheid? Klik dan <hier> voor ons artikel in een eerdere nieuwsbrief. Wist je dat wij regelmatig zzp-trainingen verzorgen? Wij maken een op maat gemaakte training met een beoordelingstool. Interessant voor u en/of uw organisatie? Neem dan contact met ons op via 072 5350525 of stuur een mail naar training@efkbelastingadviseurs.nl.
Hoe dient het kerstpakket te worden verantwoord in het financieel pakket voor btw-doeleinden?
Voor het verstrekken van kerstpakketten dient onderscheid te worden gemaakt tussen personeel en niet-personeel (externe). Voor personeel geldt dat de btw op aanschaf van de kerstpakketten verantwoord wordt overeenkomstig het forfaitair percentage. Hoe anders is dit voor kerstpakketten welke worden aangeschaft voor niet-personeel. Hiervoor geldt dat sprake is van een verstrekking aan derden en dat de btw op de aanschafkosten niet compensabel is (mogelijk wel deels verrekenbaar, dit is afhankelijk van hoe de kerstpakketten in de administratie worden verantwoord). Het niet vorderbare aandeel van de btw zorgt direct voor een extra kostenpost voor de kerstman- of vrouw. Het is dan ook verstandig bij de begroting van de kerstpakketten stil te staan bij de diverse btw-behandelingen, zodat het budget niet wordt overschreden.
Heeft uw organisatie hulp nodig bij de fiscale consequenties van de kerstpakketten? Neem dan gerust contact op met uw EFK-adviseur of ons secretariaat via 072-5350525, of stuur een e-mail naar info@efkbelastingadviseurs.nl.