Publiekrechtelijke organisaties vragen veelal meerdere malen per jaar diverse subsidies aan bij het Rijk. Onderdeel van het subsidie-aanvraagformulier is de vraag of de btw voor de organisatie verhaalbaar is via het BTW-compensatiefonds. Het niet juist invullen van deze vraag, kan de organisatie geld kosten!
Wat voor gevolgen heeft het aankruisen van het vakje “Ja” of “Nee” bij de vraag of de btw vorderbaar is via het BTW-compensatiefonds?
- Bij “Ja” keert het Rijk uit exclusief btw en stort zij de btw in het BTW-compensatiefonds.
- Bij “Nee” keert het Rijk uit inclusief de niet te verhalen btw.
De gedachtegang hierachter is dat wanneer uw organisatie zegt “Ja” ik kan de btw volledig verhalen, dat zij de btw dan zelf terugvraagt bij het BTW-compensatiefonds en niet ook nog eens uitgekeerd krijgt door het Rijk.
Voor het Rijk maakt het eigenlijk niet uit hoe het antwoord luidt, want in beide gevallen is zij hetzelfde bedrag kwijt. Als de vraag door uw organisatie echter foutief wordt beantwoord is het RIJK onverbiddelijk. Waarom is voor ons een raadsel. Hieronder beschrijven wij een actuele casus.
De casus betreft de SPUK-uitkering voor tijdelijke huisvesting van aandachtsgroepen. In het aanvraagformulier heeft de gemeente per abuis het vakje “Ja” aangekruist. Hiermee geeft de gemeente aan dat zij de btw kan vorderen via het BTW-compensatiefonds en krijgt zij als gevolg het aangevraagde bedrag exclusief btw uitgekeerd van het Rijk. De gemeente heeft dit hersteld voordat formeel werd beschikt op de subsidieaanvraag. Ondanks het herstel heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RvO) besloten dat de uitkering exclusief btw moet worden uitgekeerd. Concreet betekent dit dat de gemeente een substantieel bedrag mist en noodgedwongen het besteedbaar budget voor de tijdelijke opvang van aandachtgroepen heeft bijgesteld.
Ook op het ingediende bezwaarschrift tegen de beperkte subsidietoekenning beslist het RvO negatief. Tegen dit besluit loopt momenteel een beroepsprocedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, welke wij begeleiden. Naar onze mening dient evenwicht te bestaan tussen enerzijds de SPUK-uitkering en anderzijds het al dan niet kunnen compenseren van de btw. Hieruit volgt dat wanneer ten onrechte “Ja” is ingevuld bij de vraag of de btw compensabel is, de mogelijkheid dient te bestaan dat de storting in het BTW-compensatiefonds in zoverre ongedaan wordt gemaakt en dat deze gelden alsnog worden uitgekeerd aan de betreffende gemeenten (bijvoorbeeld via de SISA-verantwoording).
Door de huidige werkwijze van subsidieaanvragen bij het Rijk komt het regelmatig voor dat publieke organisaties minder gelden hebben te besteden voor de te subsidiëren doeleinden. Het is dan ook altijd verstandig een subsidieaanvraag te laten toetsen door een fiscalist. Hulp nodig of vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact op met uw EFK-belastingadviseur via 072 5350525 of stuur een e-mailbericht naar info@efkbelastingadviseurs.nl. Wij denken graag met u mee!