Nederland kampt al geruime tijd met een vluchtelingencrisis, wat uitdagingen oplevert voor veiligheidsregio’s, gemeenten en het COA. Naast reguliere asielzoekerscentra en noodopvanglocaties spelen Crisisnoodopvang-locaties (CNO-locaties) een essentiële rol, beheerd door veiligheidsregio’s en gemeenten. Maar hoe dienen gemeenten en veiligheidsregio’s om te gaan met de btw die drukt op deze kosten?
Voor de kosten die veiligheidsregio’s en gemeenten maken met betrekking tot deze CNO-locaties, is overeengekomen met het Rijk dat de kosten voor activiteiten in het kader van crisisnoodopvang kunnen worden gedeclareerd bij het COA. Gebleken is dat over 2022 gemeenten en veiligheidsregio’s de btw-aspecten niet altijd correct hebben toegepast. In dit kader merken wij nadrukkelijk op dat de btw die drukt op deze kosten niet via het BTW-compensatiefonds door de gemeente kan worden teruggevraagd.
Voor alle duidelijkheid daarom hierbij de te hanteren ‘spelregels’ in het kader van btw voor de te declareren kosten in het kader van CNO:
- De btw die door crediteuren op hun facturen inzake CNO in rekening is gebracht bij de gemeenten of veiligheidsregio wordt één op één doorbelast naar het COA;
In dit specifieke geval is sprake van een kostendeclaratie; de gemeenten en veiligheidsregio declareren de kosten bij het COA. De gemeenten en veiligheidsregio maken kosten in het kader van CNO en kunnen de btw die drukt op deze kosten niet verrekenen via hun btw-aangifte dan wel terugvragen via het BTW-compensatiefonds. Dit betekent dat de btw voor de gemeenten een kostenpost is. Een oplossing hiervoor is dat de gemeenten of veiligheidsregio de bruto kosten (inclusief de niet verrekenbare btw) declareren bij het COA.
- Veiligheidsregio’s en gemeenten dienen (in principe) het hoge btw-tarief toe te passen als zij kosten eigen personeel in rekening brengen bij het COA;
Het is opmerkelijk dat het COA aangeeft dat de gemeenten in dit kader facturen met btw dienen te sturen. Immers het lijkt op dienstverlening door de gemeenten en veiligheidsregio aan het COA, zonder dat ergens uit blijkt dat het COA en de gemeente een dienstverleningsovereenkomst hebben gesloten. Toch adviseren wij veiligheidshalve uit te gaan van een btw-belaste prestatie waardoor de doorberekende kosten van het eigen personeel in de heffing van btw worden betrokken.
- Samenvoegen 1 en 2
Administratief gezien is het meest eenvoudige beide aspecten samen te voegen en te stellen dat de gemeente of de veiligheidsregio btw-belaste prestaties verricht aan het COA. Dan worden de eigen uren ‘gewoon’ belast met 21% btw en zullen de ingekochte dienstverlening van derden (crediteuren) eveneens onderdeel zijn van de btw-belaste prestatie. Als het COA suggereert dat de ingekochte kosten van huisvesting apart en onder een ander fiscaal regime worden ingekocht (bijvoorbeeld btw-vrijgesteld voor een voormalig klooster, gezondheidsinstelling of een belastingkantoor, of tegen een laag tarief als de huisvesting wordt ingekocht bij een hotel of vakantiebestedingsbedrijf), overweeg dan om de kosten van huisvesting apart te registreren en door te belasten. Alle overige kosten kunnen dan met 21% btw in rekening worden gebracht vanwege de veronderstelde dienstverlening aan het COA.
De gemeentelijke praktijk
De gemeenten (en/of veiligheidsregio) maken op verzoek van het COA kosten voor de CNO. In dit kader kunnen de gemeenten een mogelijke prestatie aan het COA verrichten en reiken hierdoor een factuur uit aan het COA met 21% btw. In de hiervoor beschreven situatie 2 en 3 is dat de uitwerking; er is blijkbaar sprake van dienstverlening door de gemeenten en veiligheidsregio aan het COA. De gemeenten en veiligheidsregio kunnen de inkoop-btw op deze facturen verrekenen in hun btw-aangifte en mogen deze ambtelijke inzet meewegen in hun forfaitaire percentage. Mogelijk ten overvloede wijze wij erop dat de 30/70 regeling voor Oekraïners in deze situatie niet van toepassing is. Daarnaast benadrukken wij nogmaals dat de gemeenten in het kader van de uitvoering van de CNO geen btw kunnen declareren bij het BTW-compensatiefonds.
Wilt u meer weten of mocht u vragen hebben over CNO, neem dan contact op met uw EFK-belastingadviseur via 072-5350525 of stuur een mailbericht naar info@efkbelastingadviseurs.nl.