
De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) biedt werkgevers financiële voordelen bij het in dienst nemen of houden van werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Per 1 januari 2026 treden echter significante wijzigingen in werking die van invloed kunnen zijn op jouw organisatie. Het is essentieel op de hoogte te zijn van de veranderingen en tijdig actie te ondernemen om optimaal te profiteren van de beschikbare voordelen.
Controleer uw voorlopige Wtl-beschikking zorgvuldig
Jaarlijks ontvangt jouw organisatie als werkgever in maart een voorlopige berekening van het UWV met betrekking tot het lage-inkomensvoordeel (LIV) en/of loonkostenvoordeel (LKV) over het voorgaande jaar. De organisatie kan de voorlopige berekening controleren op de volgende punten:
- Verifieer de opgenomen werknemers: Controleer of alle werknemers waarvoor jouw organisatie een doelgroepverklaring heeft, correct zijn vermeld.
- Controleer de verloonde uren: Zorg ervoor dat het aantal verloonde uren overeenkomt met de administratie.
- Corrigeer eventuele fouten vóór 1 mei: Indien je onjuistheden constateert, meld deze dan uiterlijk 1 mei aan de Belastingdienst via een correctiebericht bij de aangifte loonheffingen.
Wijzigingen per 1 januari 2026
Met ingang van 1 januari 2026 vinden significante wijzigingen plaats.
- Afschaffing loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer: Voor dienstbetrekkingen gestart op of na 1 januari 2024 wordt het LKV voor oudere werknemers per 1 januari 2025 verlaagd en per 1 januari 2026 volledig afgeschaft. Voor dienstbetrekkingen begonnen vóór 1 januari 2024 blijft het LKV ongewijzigd.
- Structureel maken LKV doelgroep banenafspraak: Het LKV voor de doelgroep banenafspraak wordt structureel, wat betekent dat werkgevers zolang de dienstbetrekking duurt, recht hebben op dit voordeel.
- Afschaffing doelgroepverklaring voor LKV banenafspraak: Werkgevers hoeven geen doelgroepverklaring meer aan te vragen voor het LKV banenafspraak. In plaats daarvan kunnen zij het doelgroepregister raadplegen om te zien welke werknemers in aanmerking komen.
- Harmonisatie doelgroep LKV banenafspraak: De doelgroep van het LKV banenafspraak wordt gelijkgetrokken met de algemene doelgroep banenafspraak, waardoor onder andere Wsw’ers die zijn gedetacheerd bij reguliere werkgevers ook in aanmerking komen.
Acties voor 31 december 2025
Om optimaal te profiteren van de huidige regelingen en te zijn voorbereid op de komende wijzigingen, is het raadzaam:
- Dienstverbanden vóór 2024 te evalueren: Overweeg oudere werknemers vóór 1 januari 2026 in dienst te nemen, om nog gebruik te kunnen maken van het LKV oudere werknemer.
- Administratieve processen aan te passen: Bereid de systemen en processen binnen jouw organisatie voor op het vervallen van de doelgroepverklaring voor het LKV banenafspraak en zorg ervoor dat je toegang hebt tot het doelgroepregister.
- Informeer de HR-afdeling: Zorg ervoor dat HR-medewerkers op de hoogte zijn van de wijzigingen en de implicaties hiervan voor het wervings- en personeelsbeleid.
Door proactief de stappen te ondernemen, kan jouw organisatie als werkgever tijdig inspelen op de veranderingen binnen de Wtl en blijven profiteren van de beschikbare loonkostenvoordelen. Meer informatie of hulp nodig? Wij helpen graag! Neem contact op met jouw EFK-belastingadviseur ons secretariaat op 072-5350525 of mail met ons via info@efkbelastingadviseurs.nl.