Van student naar overheidsfiscalist

Van student naar overheidsfiscalist
image_pdfimage_print

Afgelopen maanden hebben studenten van de Hogeschool Rotterdam en Amsterdam met succes deelgenomen aan het EFK studentenprogramma ‘Van student naar overheidsfiscalist’. De studenten liepen vier dagen per week stage bij hun gemeente en werden daarnaast één keer per week vaktechnisch begeleid door de EFK Academy.

Tijdens het programma hebben de studenten bij de EFK Academy diverse btw/BCF en loonheffingen cursussen gevolgd, hebben zij geoefend met verschillende presentatievaardigheden en intensieve begeleiding ontvangen bij het uitvoeren van hun stageopdracht. Als onderdeel van het studentenprogramma hebben de studenten ook deelgenomen aan een fiscale stadswandeling in Alkmaar, waarbij het thema btw/BCF centraal stond. Daarnaast hebben ze een bezoek gebracht aan het bijzondere gemeentehuis in Hilversum.

De doelstelling van het studentenprogramma is het vergroten van het bewustzijn bij studenten dat fiscaliteit in overheidsland boeiend, dynamisch en midden in de samenleving is. Kortom, studenten enthousiasmeren voor een job als overheidsfiscalist.

Opvallend is dat de kennis over publiekrechtelijke organisaties en hun fiscale problematiek niet wordt behandeld tijdens de studie. Onbekend maakt onbemind. Dit programma biedt studenten daarom de unieke kans kennis op te doen in de publieke sector en op termijn in te spelen op het bestaande tekort binnen de sector.

Zo geeft Saruya (Hbo-student bedrijfseconomie) aan:

‘Voor mij was dit een grote kans om veel ervaring en kennis op te doen binnen de publieke sector. Zo heb ik verschillende cursussen mogen bijwonen, zoals over de btw en de BTW compensatiefonds. Dit heb ik in praktijk kunnen brengen onder begeleiding van Bert Nienhuis (fiscalist vanuit EFK gedetacheerd bij de gemeente Heerenveen). Hoewel de gemeente een “saai” imago heeft, heb ik het werken bij de gemeente Heerenveen als dynamisch ervaren. Mede door de grote maatschappelijke betrokkenheid, maar ook door de diversiteit aan werkzaamheden.

Via dit “afscheidsbericht” als stagiaire wil ik ook aangeven dat ik ben doorgegroeid. Ik heb een tijdelijk contract mogen ondertekenen voor de functie medewerker grootboek binnen de gemeente Heerenveen!’’

Naast de opleiding die de studenten hebben gevolgd bij de EFK Academy, ontvingen zij ook persoonlijke begeleiding bij het maken van verdere studiekeuzes en hun ontwikkeling als young professional. De studenten uiten hun waardering als volgt:

“Quisah Marti vond ik een hele goede begeleider. Ik heb zelf veel van haar kunnen leren. Ik merkte al gauw dat ze veel ervaring heeft en dit vond ik ook motiverend. Het is ook prettig om met haar te praten, omdat ze natuurlijk, als oud-student en als young professional, begrijpt waar wij mee te maken krijgen. Ik ben blij dat ik met al mijn vragen bij haar terecht kon.’’

Wij wensen de studenten het allerbeste toe in hun toekomstige carrière en danken de deelnemende gemeenten voor de stagemogelijkheden, hun inzet en betrokkenheid!