
Vanaf 1 januari 2025 is de overgangsregeling voor de btw-behandeling op servicekosten en nutsvoorzieningen beëindigd. Belangrijk dus dat publiekrechtelijke organisaties welke vastgoed verhuren, vanaf deze datum het vastgoed in zicht hebben waarvoor de veranderde regels spelen en de nieuwe regels goed toepassen.
Eerder schreven wij al over het Vastgoedbesluit van december 2023 en de wijzigingen op het gebied van servicekosten en nutsvoorzieningen [klik hier voor artikel]. Verhuurders hebben het jaar 2024 de gelegenheid gekregen huurovereenkomsten aan te passen en vanaf 1 januari 2025 worden de nieuwe regels gehanteerd.
Bij veel publiekrechtelijke organisaties zien wij dat de nieuwe regels nog niet zijn geïmplementeerd in werkprocessen, oude overeenkomsten nog niet zijn aangepast en veelal nog vragen spelen over de gewijzigde regels. Reden genoeg om hierop nogmaals in te zoomen.
Btw-behandeling servicekosten en nutsvoorzieningen vanaf 1 januari 2025
Bij verhuursituaties met aanvullende diensten, zoals servicekosten en nutsvoorzieningen, dient te worden beoordeeld of de aanvullende diensten kwalificeren als een op zichzelf staande dienst die – in beginsel – is belast met btw óf dat de aanvullende dienst opgaat in de verhuur. Als de dienst opgaat in de verhuur, dan is de dienst belast als sprake is van btw-belaste verhuur en vrijgesteld als sprake is van btw-vrijgestelde verhuur.
Samengevat geldt ten aanzien van btw-belaste verhuur dat niets is veranderd. Kunnen partijen opteren voor btw-belaste verhuur en is sprake van bijkomende diensten zoals servicekosten en nutsvoorzieningen? Dan is alles (verhuur, servicekosten en nutsvoorzieningen) belast met btw.
Het verschil zit hem in de btw-vrijgestelde verhuur. Anders dan voorheen dient bij btw-vrijgestelde verhuur de servicekosten en de nutsvoorzieningen te worden beoordeeld op de eigen fiscale merites, waardoor eerder sprake is van btw-belaste diensten. Ten aanzien van nutsvoorzieningen en servicekosten geldt als uitgangspunt:
- Nutsvoorzieningen welke worden afgerekend op basis van werkelijk gebruik, bijvoorbeeld door een individuele tussenmeter, zijn btw-belast.
- Servicekosten welke huurder verplicht dient af te nemen, zoals bijvoorbeeld schoonmaak van algemene ruimtes, liftkosten en beveiliging, zijn btw-vrijgesteld.
Nog niets ondernomen? Wat nu?
Het nieuwe Vastgoedbesluit zorgt voornamelijk dat actie dient te worden ondernomen ten aanzien van de btw-vrijgestelde verhuur. Het is dan ook van belang dat – wanneer nog geen actie is ondernomen door uw organisatie – de btw-vrijgestelde verhuur waarbij sprake is van servicekosten en/of nutsvoorzieningen in kaart wordt gebracht. Vervolgens dient per overeenkomst te worden bepaald of de btw-behandeling nog juist is.
Bij EFK Belastingadviseurs hebben wij een overzichtelijk stroomschema ontwikkeld. Door het toepassen van dit stroomschema wordt per huurderssituatie direct inzichtelijk of sprake is van btw-belaste, dan wel btw-vrijgestelde dienstverlening van servicekosten en/of nutsvoorzieningen. Het schema is dusdanig ontwikkeld dat deze eenvoudig kan worden toegepast door bijvoorbeeld Team Vastgoed.
Naast het al dan niet belast zijn van de servicekosten en/of nutsvoorzieningen, dient ook te worden stilgestaan bij hoe wordt omgegaan met eventuele voorschotten en de eindafrekeningen. Ook hierbij helpen wij graag en denken wij pragmatisch met de organisatie mee.
Heeft jouw publiekrechtelijke organisatie nog geen actie ondernomen naar aanleiding van het verschijnen van het nieuwe Vastgoedbesluit? Spelen bij jou of jouw collega’s vragen of dit onderwerp? Neem dan contact op met uw EFK-adviseur of bel EFK Belastingadviseurs op 072-5350525. U kunt ook een e-mail sturen naar info@efkbelastingadviseurs.nl.