
Sinds 2012 is iedere belastingplichtige die ontdekt dat hij de afgelopen vijf jaar te weinig btw op aangifte heeft voldaan, wettelijk verplicht dit te melden aan de Belastingdienst. De belastingplichtige dient de nodige gegevens en inlichtingen te verstrekken om alsnog tot een juiste belastingheffing te komen. De verplichting staat bekend als de suppletieplicht en is ingevoerd om te voorkomen dat belastingplichtigen, nadat zij hadden ontdekt dat zij te weinig belasting hadden voldaan, ‘onbestraft’ achterover konden blijven leunen. Omdat een suppletie geen aangifte is in de zin van de wet, bestond oorspronkelijk geen vaste inlevertermijn. Met ingang van 1 januari 2025 is de suppletieplicht verder aangescherpt.
Veranderingen per 1 januari 2025
Voor de btw was in artikel 15 van het Uitvoeringsbesluit bij de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna: Uitvoeringsbesluit OB) al bepaald dat de suppletie moest worden gedaan vóórdat de belastingplichtige wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat de Belastingdienst de onjuistheid op het spoor komt of zal komen. Daarnaast was in artikel 15 van het Uitvoeringsbesluit OB bepaald dat de suppletie zo spoedig mogelijk (na ontdekking) moest worden gedaan.
In 2023 oordeelde een rechtbank [klik hier] dat een suppletie nog steeds als tijdig kon worden beschouwd zolang deze werd ingediend vóórdat de belastingplichtige wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat de Belastingdienst van de fout op de hoogte was of zou komen. In de zaak had de belastingplichtige echter niet zo spoedig als mogelijk gehandeld, wat leidde tot een vergrijpboete. Door de uitspraak werd de termijn “zo spoedig mogelijk” een dode letter. De Belastingdienst kon geen boetes meer opleggen voor het niet ‘’zo spoedig mogelijk’’ suppleren, omdat de belastingplichtige pleitbaar kon tegenwerpen dat hij had gesuppleerd voordat de Belastingdienst de fout had ontdekt.
Om de lacune te dichten, heeft de wetgever besloten de regelgeving aan te scherpen. Vanaf 1 januari 2025 bepaalt artikel 15 van het Uitvoeringsbesluit OB dat een suppletie binnen 8 weken na ontdekking moet worden ingediend. De nieuwe regeling vereist dus dat de belastingplichtige binnen 8 weken na ontdekking suppleert of, indien eerder, voordat hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst de fout zal ontdekken.
Gemeentelijke praktijk
De suppletieverplichting mag niet worden onderschat. Het niet naleven van de suppletieplicht wordt als een overtreding beschouwd waarvoor een vergrijpboete kan worden opgelegd. Als de Belastingdienst kan aantonen dat de belastingplichtige opzettelijk of door grove schuld niet heeft gesuppleerd, kan de boete oplopen tot 100% van het belastingbedrag dat door het niet naleven van de suppletieplicht onbetaald zou blijven. Het is raadzaam intern vast te leggen wanneer en waardoor een fout (onjuistheid) is ontdekt en te waarborgen dat een suppletie zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen 8 weken wordt ingediend.
Wilt u meer weten over de aanscherping van de suppletieplicht? Neem dan contact op met uw EFK-adviseur of bel EFK Belastingadviseurs op 072-5350525. U kunt ook een e-mail sturen naar info@efkbelastingadviseurs.nl.