BOSA
De bestaande subsidieregeling Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties (BOSA) is verlengd voor de komende vijf jaar. Naast een subsidie voor bouw en onderhoud van sportaccommodaties komt ook de aanschaf van sportmateriaal voor subsidie in aanmerking. Wel zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de nieuwe regeling. De belangrijkste wijzigingen zetten wij voor u op een rij:
- Alleen verenigingen en stichtingen komen nog in aanmerking voor de regeling, NV’s en BV’s maar ook andere rechtsvormen komen niet langer in aanmerking voor de BOSA.
- Onderscheid wordt gemaakt in organisaties die zelf sportactiviteiten organiseren, zoals een sportvereniging en sportorganisaties. Een sportorganisatie komt in aanmerking voor de BOSA als zij is aangesloten bij een lid van het NOC/NSF of een deelnemende organisatie is van het POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders).
- Als een stichting of vereniging een sportaccommodatie exploiteert, dan komt deze in aanmerking voor de BOSA als de accommodatie in het omgevingsplan enkel de bestemming sport heeft, of als de accommodatie minimaal 50% in vierkante meters en minimaal 50% van de tijd gebruikt wordt voor de amateursport.
- De extra subsidie van 10% voor investeringen in verduurzaming en toegankelijkheid is verhoogd naar 20%, zodat voor deze investeringen de totale subsidie 40% bedraagt van het investeringsbedrag inclusief btw.
De wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben voor stichtingen en verenigingen die een multifunctionele accommodatie exploiteren waarin een sporthal of gymzaal is opgenomen. In de meeste gevallen hebben deze accommodaties in het omgevingsplan niet enkel de bestemming sport, maar wordt ook aandacht besteed aan de maatschappelijke doeleinden. In het verleden werd bij een aanvraag van de BOSA een splitsing gemaakt in kosten/investeringen toerekenbaar aan de sportaccommodatie en overige uitgaven. Bij de aanvraag van een BOSA dient nu te worden getoetst of wordt voldoen aan de voorwaarden of de sportaccommodatie in vierkante meters meer is dan 50% van de gehele accommodatie én het gebruik van de accommodatie voor meer dan 50% bestaat uit het gebruik voor de amateursport. Als dit niet het geval is, dan kan geen aansprak worden gemaakt op de BOSA. Mogelijk kan in die gevallen een wijziging in de wijze van exploitatie van de multifunctionele accommodatie nog een oplossing bieden. Zo niet, dan raken de exploitanten de compensatie voor de gevolgen van de verruiming van de btw-vrijstelling voor sportorganisaties kwijt terwijl zij juist het meeste zijn getroffen door verruiming van de vrijstelling.
SPUK stimulering sport
Sinds 1 januari 2019 is het bekend dat gemeenten, sportverenigingen en sportstichtingen niet langer in staat zijn de btw die aan hen in rekening wordt gebracht voor investeringen in sport, af te trekken. Om niettemin de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen te bevorderen, hebben gemeenten sinds die datum de mogelijkheid gebruik te maken van de regeling Specifieke uitkering stimulering sport (SPUK).
Nieuwe regeling 2024
Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) werkt in samenwerking met specialisten aan de voortzetting van de regeling vanaf 2024. Om dit te realiseren, is de huidige regeling geëvalueerd en worden eventuele verbeterpunten geïmplementeerd in de nieuwe regeling. Het streven van VWS is de regeling tegen februari 2024 beschikbaar te stellen voor gemeenten. Zodra meer gedetailleerde informatie beschikbaar komt omtrent de voortzetting van de regeling vanaf 2024, brengen wij u vanzelfsprekend op de hoogte.
Wilt u meer weten over de BOSA en/of de SPUK of mocht u vragen hebben, neem dan contact op met uw EFK-adviseur of stuur een mailbericht naar info@efkbelastingadviseurs.nl of bel naar 072-5350525